4.11.2014

Kanin kiteinen virtsa; oireet, syyt, hoito

Ensiksi haluan kiittää teitä osanotoista.. Kasperin poismeno otti koville ja ottaa vieläkin, mutta taas se elämä vaan jatkuu. Nyt mun on aika taas keskittyä näihin muihin pupuihin, ja niitä vaivaaviin ongelmiin.. Kirjoitan myöhemmin jutun myös kanien nivelvaivoista, kun olen joutunut niihin tutustumaan Taminen takia.

Yksi vaikea vaiva meidän pupulassa on ollut virtsatieongelmat. Meemeli kärsi virtsatietulehduksesta jo jonkin aikaa sitten, en muista onko siitä vuosi vai kaksi aikaa. Nyt sitten Meemelin isällä, Handella on ollut ongelmia pissaamisessa. Mun omistamilla kaneilla ei ole kellään muulla ollut näitä ongelmia, joten epäilen vahvasti, että Handella ja Meemelillä on jokin rakenteellinen vika, joka aiheuttaa virtsateiden ongelmia. Näillä kaneilla ongelma on siis liittynyt kiteisen virtsan muodostumiseen.

Olen lukenut, että virtsatieongelmat kaneilla on kuitenkin suhteellisen yleinen vaiva, ja haluan siksi kertoa meidän tarinan niistä ja mahdollisia hoitokeinoja. Itse olen saanut tietoa eläinlääkäriltä ja sen lisäksi etsinyt netistä artikkeleita ja tietoa englanniksi. Suomen kielistä tietoa ei kovin paljon ole saatavilla, "kaniwikistä" tosin löytyy aika hyvin tiivistettynä.

Yleisimmät virtsaamiseen liittyvät ongelmat ovat virtsakivet (engl. bladder stones) ja kiteinen virtsa (bladder sludge). Kerron tässä postauksessa kiteisestä virtsasta. Virtsakiven oireet voivat olla samankaltaisia, mutta sen hoito on erilainen; virtsakiven poisto vaatii leikkauksen. 


Hieman sakkaista virtsaa; ei vielä hälyyttävää,
mutta virtsaamista kannattaa seurata
Kiteinen virtsa (bladder sludge)
Kiteinen virtsa on paksua, valkoista, kellertävää tai harmahtavaa virtsaa. Se voi olla paksuudeltaan kermamaista, tai jopa tahnamaista. Kuivuessaan se muuttuu murenevaksi, jauhomaiseksi aineeksi. (Katso kuva kuivuneesta kiteisestä virtsasta) Kanin elimistö on siitä poikkeuksellinen, että se poistaa ylimääräisen kalsiumin virtsan kautta, joten jokaisen kanin virtsassa näkyy satunnaisesti valkoisia kohtia, jotka kuivuessaan muuttuvat jauhomaiseksi. (Katso kuva normaalista kanin virtsasta, jossa on kalsiumin poistumaa) Huolestua kannattaa vasta kun virtsa on paksumpaa kuin yleensä tai vaaleaa sakkaa tulee virtsan mukana useita kertoja päivässä. 

Kiteinen virtsa saattaa muodostaa rakon sisään rykelmiä. Tästä asiasta en ole ihan varma, luetaanko ne sitten virtsakiviksi. Handelle nimittäin oli muodostunut jokin kova pallo rakkoon, joka kuitenkin rikkoutui eläinlääkärin tunnustellessa sitä (tuli sitten virtsan mukana ulos pieninä murenevina "paloina"). Joissain lähteissä lukee, että tutkimusten mukaan kiteinen virtsa ei muodostaisi virtsakiviä, vaan virtsakivet muodostuvat jostain muusta syystä. 

Oireet: 
Paksu virtsa on tietenkin kivuliasta ja vaikeaa työntää ulos: kani saattaa istua kauan potalla ja ponnistella takapäätään. Kipeä kani saattaa myös narskutella hampaitaan suureen ääneen. Kanin ponnistellessa paksu virtsa saattaa tulla paineella virtsaputkesta, ja virtsaa voi löytyä jopa seiniltä. Usein kiteistä virtsaa löytyykin potan ulkopuolelta, vaikka kani olisi muuten sisäsiisti. Virtsaamistarve saattaa olla tiheämpi ja virtsamäärät pienempiä kuin yleensä. Paksu virtsa jää helposti kiinni kanin hännän alueelle, ja voi siten aiheuttaa karvanlähtöä ja punoitusta sillä alueelta.

Syyt: 
Syitä voi olla monia, ja eri lähteistä löytyy eri tietoa näistä. Osittain on siis vielä hämäränpeitossa, mistä kiteinen virtsa voi johtua. Tässä jotain arveltuja syitä:
- perimä ja rakenteelliset viat. Rakenteellinen vikakin saattaa näkyä vasta vanhemmalla iällä. 
- munuais- tai virtsatiesairaudet (esim. tulehdus)
- vähentynyt juominen tai vedensaanti (syynä esim. hammasongelmat, veden jäätyminen, juomapullo tukossa tms.)
- vähentynyt liikkuminen
- liian pieni tai likainen potta, jos kani on tarkka pissapaikastaan
- liika kalsium ravinnossa? Todennäköisesti liika kalsium ei kuitenkaan itsessään aiheuta ongelmia, vaan jokin ylläolevista yhdistettynä siihen. 

Diagnosointi: 
- Yleensä oireista ja virtsanäytteen sakkaisuudesta voidaan päätellä, että kyseessä on kiteinen virtsa. Monesti voi kuitenkin olla epäselvää, onko kyseessä tulehdus, virtsakivi vai pelkästään tämä kiteiden liiallinen muodostuminen virtsaan.
- Virtsanäytteestä eläinlääkäri voi yrittää selvittää tulehduksen mahdollisuutta, mutta kiteinen virtsa voi olla hankalaa tutkia. 
- Ultraäänellä eläinlääkäri voi yrittää katsoa virtsarakkoa, kiteinen virtsa näkyy vaaleana alueena rakossa. Virtsakivi taas näkyy valkoisena pallona.
- Parhain näkyvyys virtsarakkoon saadaan röntgenkuvalla, joka vaatii kanin rauhoituksen.

Hoito:
- Eläinlääkäri voi määrätä antibiootin tulehduksen varalle. Hyväksi on meillä todettu kissojen Xeden-antibiootti (on tabletteina, mutta olen itse murskannut ja sekoittanut pieneen määrään vettä, niin helpompi antaa kanille ruiskulla suuhun)
- Kipeä kani voi tarvia kipulääkettä (esim. Metacam)
- Jotkin eläinlääkärit suorittavat "virtsarakon huuhtelua" kaneille, joka tehdään rauhoituksessa katetrin avulla. En tiedä tekeekö Suomessa eläinlääkärit tällaista hoitoa.
- Runsas juominen auttaa huuhtomaan kiteet rakosta. 
   * Kanille voi tarjota "maustettua" vettä veden juonnin lisäämiseksi. Kokeile mistä kani pitää eniten, vettä voi koittaa maustaa esim. puristamalla itse hedelmästä mehua (omena, ananas...) tai pienellä määrällä hunajaa. Älä käytä sokeroituja mehuja. 
   * Kanille voi laittaa tarjolle suolakiven; suolan syöminen usein lisää veden juomista
- Ruokavalion muutos:
   * Vähennä pellettien/muun kuivaruoan määrää, tai älä anna ollenkaan. (kalsiumin vähentämiseksi)
   * Lisää "lehtevien" ja vesipitoisten tuoreruokien määrää: kokeile erilaisia salaatteja ja yrttejä (anna ensin pieniä määriä jos kanilla on herkkä maha). Monet tummanvihreät salaatit sisältävät paljon kalsiumia, mutta tässä tapauksessa tärkeämpi on että kani saa nestepitoista ruokaa, ja kalsiumia voidaan vähentää muissa ruoissa (pelletit jne). Kastele tuoreruoat reilusti vedellä ennen kanille antamista.
- Luontaishoidot?
   * Luin jostain, että voikukan juurista voi olla apua kanien virtsatieongelmiin (toimii myös ihmisillä) , sen puhdistavan vaikutuksen vuoksi.
   * Myös ihmisillä toimivaksi todistettu karpalo voi auttaa kanin virtsatieongelmissa. Kokeile makeuttamatonta karpalomehua, kuivattua karpaloa tai karpalokapseleita. Meillä karpalokapselit ei toimineet, sillä kanit ei koskeneet mihinkään ruokaan mihin olin lisännyt karpalokapselin sisältöä..
   * C-vitamiinin lisääminen voi auttaa kania paranemaan virtsatievaivoista.

Joitain lähteitä:

1 kommentti:

Sanga kirjoitti...

Tosi hyvä postaus, ja tämä oli kokonaan uutta tietoa minullekkin! Järkevää ja asiallista tekstiä. Näitä lisää ;)

Lisää luettavaa: