11.12.2013

Ongelmia ja kavalia tonttuja

Noniiin, piti vielä jotain sattua...

Kasperi viime viikolla jätti ilta- ja aamupalan syömättä eräänä päivänä. Kuulin tästä ensin isältä. Kipasin sitte apteekkiin ostaan uuden parafiiniöljyn (edellinen taisi olla jo aikansa elänyttä..) ja äkkiä kanilaan kattomaan mikä tilanne. Kerkes jo tulla kamalia ajatuksia mieleen, että onko nyt jotain vakavaa.

Kasperi oli kovin kipusen ja surkean näkönen, eikä liikkunu mihinkään. Nostin sen varovasti syliin, ja ensimmäinen havainto oli pissainen maha + kakkaläjä pepussa. Koitin tunnustella oliko maha kovana, mutta oli ihan normaalin tuntonen. Ajattelin jo ettei se voi tukoskaan sitten olla, yleensä meillä kanien mahat on ummetuksessa/tukoksessa olleet melko kovia ja joskus turvonneitakin.
Tajusin kuitenkin vielä kuunnella mahaa, enkä kuullut mitään "suoliääniä", joten pistin varalta parafiinia.

2 tuntia meni, eikä tilanne muuttunu mihinkään. Laitoin lisää parafiinia ja hieroin mahaa... Kasperi myös suostui syömään kurkkua, joten toivoin että sillä saataisi maha toimimaan. Illalla annoin vielä yhden annoksen parafiinia, ja Kaspi koitti kovasti jo syödä iltaruokaansakin :) Mutta kyllä mää vielä yön jännäsin että minkälainen aamu tulee...

Aamulla nousin aikasin ja pyöräilin Kasperia kattomaan... Herra oliki jo pirtsakampi, ja alkoi syödä "aamumuroja" (rabbit royalea)! Mahastakin kuului lorinaa ja lörinää, joka oli tässä tilanteessa hyvä merkki. Kasperi tuli reippaasti häkistään ulkoilemaan, mutta papanaa sillä ei vieläkään tullut... Päätin sitte varalta puhistaa sen takamuksen, ettei ne takamukseen jääneet ulosteetkaan estäisi papanoimista. Pupu vatiin jossa pohjalla lämmintä vettä, niin kyllä ne sieltä irtosi. Tän jälkeen Kasperi juoksi hirveetä kyytiä potalle, muttei vieläkään tullut mitään. Taas annos parafiinia...

Meillä sattui olemaan samana päivänä reissuun lähtö, joten kävin vielä iltapäivällä katsomassa Kasperia ja toteamassa että uskallan lähtä. Kasperi oli silloin jo lähes oma itsensä, ja nyt oli jonkunnäköstä papanaakin tullut lattialle. :) Iskä sitten hoiti pupupotilasta, onneksi ei sen jälkeen enää ollutkaan ongelmia. Olis pitäny jättää kylpyläreissu väliin, ellei Kasperi olis alkanut toipua.

Mutta kaikki taas lopulta hyvin! Joskus hirvittää tuo parafiiniöljyn antaminen, kun Kasperillekin sitä jouduin tosiaan aika paljon laittamaan. Ja vieläkin sillä on naama vähän öljyinen. Mutta nähtävästi sillä pääsee tuloksiin..

___________________

Ja tässä vielä joulunodotukseen kuva... Ollaan naurettu tuolle Handen ilmeelle, melko kavalan näköinen tonttu.. :'D Kunnon joulutoivotuskuva tulee vähän myöhemmin. :D
(Kiitos Kanitilkulle tonttulakeista!)

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heippa! Eksyin sattumalta blogiisi toisen kaniblogin kautta. :)

Parafiiniöljyä suositellaan annettavan 1-3 ml muutaman kerran päivässä (ei jatkuvaa käyttöä, koska estää rasvaliukoisten vitamiinien imeytymisen). Itse olen kanilleni antanut säilykeananaksen mehua, jos sillä on ollut ummetusta. Ananaksessa on entsyymiä joka liuottaa karvaa suolesta (jos siis ummetus johtuu suoleen joutuneista karvoista) ja toki siitä saa myös nestettä ja pikkuisen energiaakin parantumiseen. :) Sitä voi antaa muutaman kerran päivässä, noin 2ml/pupun painokilo kerrallaan. Parafiiniöljyä en ole uskaltanut itse lainkaan antaa... Ja sitten pitää lisäksi tietysti huolehtia nesteytyksestä, jos pupu ei itse juo eli ruiskulla vettä suuhun (lisäksi olen itse antanut ruiskulla mm. kaurapuuroa ja porkanasosetta jos pikku potilas ei itse suostu lainkaan syömään). Nämä siis vinkkeinä, jos jatkossa ilmenee ummetusta. Toivottavasti tietenkään ei. :)

T: eräs eläintenhoitaja

Manda kirjoitti...

Mun täytyy myöntää että olen ite vähän kyyninen tuota ananasmehua kohtaan... Jotenki tuntuu, ettei tukkoiseen mahaan tulis laittaa mitään sokeripitoista? Oon pupuhistoriani aikana hoitanu varmaan 10 ummetusta parafiinilla(taminella oli nuorempana melko usein Tää vaiva), eikä oo tarvinu lähtä lääkäriin. Parafiiniöljyä en laita ikinä pelkästään, vaan sen jälkeen huoneen lämpöistä vettä useita millejä :) näitä taitaa olla eri tyylejä, miten kukin hoitaa ummetuksen... Mutta tosiaan tää kasperin tapaus ei ollut ensimmäinen laatuaan meillä :D

Manda kirjoitti...

Niin ja vielä se, ei tullut tuossa mun postauksessa ilmi että laitan tosiaan 2ml kerrallaan parafiinia, jos on ollut pienempi kani kyseessä niin oon laittanu vaan 1ml.. 3ml tuntuu jo liialta, vaikka pieniä määriä ovatkin :D

Anonyymi kirjoitti...

Tosiaan, kotihoitotapoja on monia, pääasia on, että niistä on apua. :) Minulle on eläinlääkäri suositellut juuri ananasmehua, ja kanilleni siitä on ollut apua (tai luulen että se on ollut se josta on ollut apua). Ja minä taas olen ajatellut että on hyvä antaa jotain sokeri/energiapitoista, niin potilas saa vähän voimia, jos ei ruoka muuten maita (vaikka tietenkin kuitupitoinen ruoka se kanin mahan kunnossa pitää). Mutta missään nimessä en sano, ettei parafiinia voisi käyttää, itse vaan olen ainakin tähän mennessä hoitanut ummetukset ananasmehulla ym. tukiruokinnalla. Ajattelin vain ottaa tämän esille yhtenä toisena ummetuksenhoitomahdollisuutena :)

Manda kirjoitti...

Hyvä kuulla erilaisia kokemuksia, varmaan tuon energian kannalta ananasmehu on hyvä vaihtoehto! Mulle on silti jostain vuosien takaa iskostunu päähän, että ananasmehua annetaan vain tukoksen ennaltaehkäisynä, parafiiniöljyä itse vaivaan. (edesmennyt puput.net on näin mulle opettanut, vaikka kyllähän tieto muuttuu kokoajan :D http://91.123.136.42/keskustelu/index.php?topic=4486.0)

Tärkeintä tietenki kaikissa hoidoissa saada kani mahdollisimman äkkiä liikkumaan ja syömään edes vähän. Kyllä oli suuri helpotuksen huokaus Kasperin kanssakin, kun se jo kuitenkin ensimmäisen parafiiniöljy-annoksen jälkeen alkoi syömään kurkkua. Ilmeisesti se siis jonkun verran helpotti. Ja heti seuraavana aamuna lähti juokseen lattialle. :)

Lisää luettavaa: