5.8.2011

Jamora haaveilua..

Taas oon viettäny monta päivää vain pähkäillessä tuota mun iänikuista unelmaa/ongelmaa.. Miten sais jamoran! Oikeastaan ainoa järkevä vaihtoehto tällähetkellä olisi hakea Saksasta, mutta milläpä ilveellä minä Saksaan lähen. :D

Lisäksi oon pohtinu ja pähkiny millä keinoin voisi "uudelleen jalostaa" jamoraa, eli lähtis alusta. Niitä kun ei ole niin paljoa muuallakaan Euroopassa että siitä ainakaan haittaa olisi, jos siinä vaan onnistuu. Tuntuis vaan hassulta lähteä niin "pohjalta" kun minä en koskaan ole kaneja jalostanut/kasvattanut. Vaan haaveillut olen senkin edestä..

Jos yhtään kukaan muu on kiinnostunut jamoroista, niin tässäpä litania linkkejä mistä löytyy jamora kuvia ym. ihanaa! (+ perään vielä aivan ihania kuvia meidän aivan ihanasta Taminesta <3)

Jamorasivustoja maailmalla:
Gaias (kasvattaja, ruotsi)
Alpakameeris (kasvattaja, saksa) (->Jamoras ->Verpaarung und Nachvusch ->Paljon jamoravaava kuvia!!)
Kevves och Mommos blogg (ruotsi)
Jamorasivusto (saksa) (paljo ihania kuvia)
Lisää kuvia
tässä kans
Jamorakasvattajan jamoroita (ruotsi, on lopettanut jo kasvatuksen)
- Kuvia foorumilla (ruotsi)
- Rotuesittely (saksa)
- Württemberg (kasvattaja, saksa) (tälläkin aivan ihania kuvia!)
- D' Ranch (saksa, kasvattajakohan, ihania jamoroita...)
- Jamora esittely (saksa)

- Puput.netissä keskustelu jamorasta (=toiselta nimeltään kääpiöangora) (tuolta löytyy Taminen kasvattajan laittama kuva Tamista pienenä)
- Jamorat Petsiessä (näkyy olevan yksi einiinjamorakin tuolla.. :D)


Mutta missä on musta-valkoiset jamorat? Tähän mennessä en ole löytänyt netistä YHTÄKÄÄN kuvaa erivärisistä jamoroista, ainoastaan keltamustia. Vaikka linkkien määrästä voi jo päätellä että paljon olen selannut vuosien varrella.. :D
Ainoastaan eräässä vanhemmassa Saksalaisessa kanikirjassa on kuva m-v japanilaisesta jamoran poikasesta. Ja voi juma miten älysöpö se on! Hassua että standardissa kaikki japanilaisen värit on sallittuja jamoralle mutta ei niitä vaan missään ole.
Tämä on sitten se mun seuraava päämäärä sen jälkeen kunhan edes noita k-m värisiä saa Suomeen.. :)

Enpä oo pahemmin aiemmin kirjoitellu mihinkään näistä suunnitelmista. Oon vaan odotellu että joskus saisin tehtyä asian etteen jotain mutta ei! Vuosien varrella oon sähköposteillu monen jamorakasvattajan kanssa.. Muutaman kerran oon jo melkein saanut hommattua jamoroita Suomeen, mutta ei, aina on kaatunut johonkin!

Ja jos joku ihmettelee miksi Taminelle en teettänyt koskaan jamorapoikasia, niin syitä oli parikin. Ensinnäkin jamorauroksen löytäminen olisi ollu _hankalaa_. Ellei ois käyttäny sisäsiitosta, joka ei todellakaan ois ainakaan parantanu jamoroiden kantaa (ongelmat ns kaksinkertaistuu)!
Taminella on monia rakenteellisia ongelmia, jotka on tuottanu sille vaivaa vuosien aikana.. Ilmeisesti sillä on hengitysteissä vikaa, sillä sen hengitys rohisee jatkuvasti + sillä on lähes jatkuvasti nuha.
Taminella on myös meidän muita kaneja huomattavasti useammin mahavaivoja, sillä menee usein maha "tukkoon" eli ummetusta, ja toisinaan menee ripulille.
Lisäksi sillä on tassuissa varmaan jotain ongelmaa, kun sillä on monta kynttä jotka kääntyvät ihan kummallisiin asentoihin.
Näiden takia en vaan lopulta voinut käyttää Taminea jalostukseen, vaikka aluksi sitä mietinkin. Muuten se on erittäin hieno jamora, onhan se saanut jo kahdesti 94p ulkomuodossa (ottaen huomioon että Tamin japanilaiskuvio ei edes ole hyvä). Sillä on upean pitkä turkki verrattuna moniin muihin mitä on nähnyt. Ja villan laatu on juuri sitä mitä olen ymmärtänyt jamoralta haettavan.. :)

Tuosta jamoranturkistakin on monta käsitystä.. Jotku sanoo että se on angoraturkki, toiset sanoo fuchsturkiksi. Toiset sanoo että pitää leikata, toiset sanoo ettei missään nimessä leikata.
Mitä ite oon yhtään oppinu, niin sanon että jamoran turkki on lähempänä fuchsia kuin angoraa, mutta ei silti täysin sama kuin fuchs. Jamoran turkki tulee pysyä "jakauksella" kun sen niin on asettanut. Jos katsoo yhtä karvaa, sen tulisi olla laineilla.
Jamoran turkkia ei TARVITSE leikata, mutta vaikka leikkaakin niin turkki kasvaa melko pian samaan pituuteen takaisin. Ei silti kasva kuten angoran turkki, jotta tarvisi leikata ajoittain.
Meillä Tamine pudottaa itse turkkinsa toisinaan, tähän mennessä on pudottanut kokonaan 2 kertaa elämässään :D
Aikuisen jamoran turkki ei myöskään mene kovin helposti takkuun. (riippuen toki villan laadusta, jollakin voi olla "mutkikkaampi" karva :D)

Nyt tuli melkonen pötkö tekstiä kun pääsin höpöttään :D

Ei kommentteja:

Lisää luettavaa: